Neobičan prizor
44

Amerikance prepalo svjetlo na nebu nakon lansiranja rakete Falcon 9

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Raketa Falcon 9 američke svemirske kompanije SpaceX ostavila je danas blještav i trag na nebu prilikom lansiranja deset satelita u orbitu iz sjedišta SpaceX-a u Californiji, što je uplašilo brojne Amerikance.

Falcon 9 podigao se iz obalne zračne baze Vandenberg noseći najnoviju seriju satelita za kompaniju Iridium Communications. Iako nije bilo nikakvih problema, nedugo nakon lansiranja raketa je na nebu ostavila ogroman blještavi trag koji se vidio širom južne Californije.

Stanovnici u ovom dijelu Californije zvali su medije i sigurnosne organe budući da su bili zbunjeni i uplašeni neobičnim prizorom na nebu, prenose američki mediji.

"Mnogi su se pitali da li prizor ima neke veze sa snimanjem filma ili "vanzemaljcima". Bilo je jako zabavno", rekao je jedan stanovnik Kalifornije.

Vatrogasci iz Los Angelesa izdali su saopćenje u kojem su pojasnili kako je misteriozno svjetlo na nebu prouzrokovano lansiranjem rakete. Podsjećamo, ista raketa je lansirana u orbitu u junu ove godine, noseći iridijumske satelite. Međutim, tad nije bilo nikakvog neobičnog blještavila na nebu.