|

Američko ministarstvo odbrane konačno prestalo koristiti floppy diskove

Američko ministarstvo odbrane konačno prestalo koristiti floppy diskove
12
D. B.
25.10.2019. u 12:28
17
komentara
12

dijeljenja
Američko ministarstvo odbrane konačno prestalo koristiti floppy diskove
Američko ministarstvo odbrane konačno je prestalo koristiti 8-inčne floppy diskove za koordiniranje nuklearnih snaga ove zemlje.
Američki strateški autmatizirani komandni i kontrolni sistem SACCS je u junu prešao na "visoko sigurno rješenje digitalne pohrane". SACCS je jedan od načina američkih nuklearnih snaga da pošalju poruku između nuklearnih komandnih centara i terena.

Američke nuklearne snage su prvobitno planirale odbaciti floppy diskove krajem 2017. godine nakon što je vladin izvještaj uzrokovao zabrinutost zbog korištenja zastarjele tehnologije godinu dana ranije. U izvještaju se poziva i na modernizaciju drugih prenosnih i desktop terminala. Zasad nije poznato da li je taj posao obavljen.

Zastarjeli floppy disk se koristi na IBM Series 1 kompjuteru i ima svoje prednosti. U potpunosti je offline, ali je velik izazov održavanje tako starog sistema. Serviseri su morali koristiti lemilice kako bi popravili staru opremu jer je nemoguće zamijeniti komponente kada se pokvare. Proizvodnja 8-inčnih floppy diskova je prekinuta prije pet godina i vrlo ih je teško naći.

Ekspert za floppy diskove Tom Persky je rekao da se oni i danas često koriste za stare industrijske mašine i medicinske uređaje.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...