Tehnologija
0

Američki YouTube predsjednički izbori (video)

Sarajevo-x.com
Izbori za predsjednika SAD-a 2008 godine već su nazvani "YouTube" izbori. Vjeruje se da će kampanja ostati zapamćena kako po govorima i spotovima, tako i po velikoj internet aktivnosti kandidata. Ti ljudi neizbježno označavaju novu eru politike ili tačnije sazrijevanje političkih kampanja na Internetu.

Posljednji val u javnosti napravio je spot za kampanju Hillary Clinton. Pušten je na njenoj web stranici i veoma je popularan na YouTubeu. Gospođa Clinton i njen budući "Prvi gospodin" sjede u restoranu i pričaju o pjesmi koju će izabrati kao temu za kampanju. I taman kada gospođa Clinton krene pustiti pjesmu ekran se zatamni. Bila je to parodija na zadnju epizodu popluran serije "Sopranosi". Nakon toga gledaoci su morali otići na web stranicu kampanje da bi (sa bolom i tugom) saznali da je to pjesma "You and I" koju je otpjevala Kanađanka Celine Dion.

Bill i Hillary Clinton

Nešto prije Hilarynog videa, na YouTubeu se pojavio spot za Obamu. Naime, spot nije napravio niko iz kampanjnog tima Baracka Obame. Ko god ga je napravio, pokrao je Appleovu reklamu u kojoj prikazuju IBM kao Velikog brata iz Orevelove knjige "1984". Ovog puta, Hillary Clinton je mijenjala Velikog brata za tu priliku.

Hillary Clinton 1984

Nejasno je koliko će utjecaja imati video radovi na glasače, ali YouTube sasvim sigurno mijenja način na koji će se voditi kampanje. Javne pogreške ne mogu više proći nezapaženo. Gdje god se nalazili, nisu sigurni da se njihovi potezi neće naći pred očima miliona ljudi.

YouTube je novi način vođenja kampanje. Međutim, to nije početak internetske potrage za glasačima. Vođe kampanja za izbore 2004. godine osjetile su pozitivan utjecaj online prikupljanja novca. Najviše novca je prikupio Howard Dean.

Već se mnogo toga promijenilo od izbora 2004. godine. Tada su blogeri pisali o predsjedničkim debatama u realnom vremenu, godine 2008. korisnici YouTubea će moći slati svoja video pitanja moderatorima debata.

Ipak, procijeniti kako će se sve odvijati i kakav utjecaj će imati, malo je teže. Ove godine čini se da Obama ima prednost na Internetu. On ima više "prijatelja" na MySpaceu od Hillary Clinton. No, MySpace prijatelji ne znače i glasove jer većina tih "prijatelja" neće imati pravo glasa.