Tehnologija
6

Američki vojnik kao Iron Man

FENA
Američki vojnici bi za nekoliko godina mogli da izgledaju kao superheroj iz čuvenog Marvelovog stripa "Iron Man".

Kako piše BBC, američka vojska radi na razvoju revolucionarne "pametne" uniforme koja će njihovim vojnicima dati "nadljudsku snagu".

U stvaranju "čovjeka od željeza" učestvuju tehnološka industrija, vladine laboratorije i naučnici.

"Spoljni kosturi", koji omogućavaju vojnicima da nose veće terete, američka vojska je već testirala i oni će biti osnova nove uniforme. Novost su slojevi "pametnih" materijala u koje će biti ugrađeni senzori.

Uniforma će imati i mogućnost umrežavanja na velikim daljinama, minijaturnim antenama, kao i lagani "komjuter za ponijeti", po uzoru na Googleove naočale, navode u Vojsci SAD-a.

Senzori će kontrolisati tjelesnu temperaturu, pritisak i puls vojnika, kao i nivoe hidratacije organizma.

Spoljni kostur, koji će biti pričvršćen za ruke i noge, vjerovatno će koristiti hidrauliku da bi značajno povećao snagu "željeznog čovjeka".

Naučni savjetnik projekta Karl Borjes kaže da će sistem istovremeno u potpunosti pratiti snagu i zdravlje vojnika, i predstavljati najsavremenije oružje.

Zanimljiv je i "tečni štit" koji će, kao dio odijela, biti zaštita od magnetnih polja: riječ je o tečnosti koja se pod utejcajem magnetnog polja ili električne struje pretvara u čvrst oklop.

Vođe projekta očekuju da će nova uniforma biti "spremna za teren" za tri godine, navodi britanski javni servis.