Vrijedan strahopoštovanja
151

Američki M1 Abrams je najbolji tenk na svijetu

D. B.
Stručnjaci za tenkove kažu da na svijetu postoje tenkovi i M1 Abrams, a za takve tvrdnje postoje jasni razlozi.

Mašina koja je utjerala strah u kosti neprijatelja na ratištima svakako je američki tenk M1 Abrams. Opremljen je glavnim topovima koji mogu ispaljivati projektile kalibra do 120 mm, ekstremno čvrsti oklop s dodatnim slojevima čelika i osiromašenog uranija te gusjenicama koje pokreću gasnoturbinski motori. Radi se o zaista savršenoj mašini za uništavanje, koja je iznenađujuće pokretna uprkos značajnoj težini.

M1 Abrams se prvobitno pojavio 1980. godine, a ime je dobio po američkom generalu Creightonu Abramsu, istaknutom komandantu vojnih operacija tokom Vijetnamskog rata. Ovaj prvi model je poslužio kao inspiracija za verzije M1A1 i M1A2, koje su ipak teže i sporije od "originala", ali su opremljene naprednijom tehnologijom.

Tenk je težak 57 tona, dug je 7,93, s topom 9,77, širok 3,66 i visok 2,44 metra. Namijenjen je za četiri člana posade, a pokreće ga Honeywel AGT1500C motorom koji razvija 1.500 KS. U njegov rezervoar može stati 1.909 litara goriva, dok maksimalna brzina iznosi 72 km/h.