Košta 692 miliona dolara
52

Američke zračne snage objavile nove fotografije nuklearnog bombardera B-21 Raider

D. B.
Američke zračne snage i kompanija Northrop Grumman zajedno predstavili nevidljivi nuklearni bombarder B-21 Raider, a sada su objavljene dvije nove fotografije.

Predstavljanje je održano u prisustvu pozvanih zvanica, dok je javno objavljena samo jedna fotografija. Ipak, sada su Američke zračne snage objavile još dvije nove fotografije aviona o kojem se jako malo zna.

Visoko povjerljivi avion je vrijedan 692 miliona dolara, a poznato je da će zamijeniti američku flotu bombardera s nuklearnim naoružanjem. Na novim fotografijama je avion prikazan bliže i jasnije.

Kako poručuju iz Američkih zračnih snaga, B-21 će omogućiti "dalekometne, prodorne mogućnosti napada za odvraćanje agresije i strateških napada na SAD, saveznike i partnere". Prema tvrdnjama, B-21 Raider "definira novu eru u tehnologiji i snazi američke uloge u pružanju mira putem odvraćanja".

Novi bombarder ima najsavremenije AI mogućnosti i dizajniran je za obavljanje misija dugog dometa s američkog teritorija s minimalnim potrebama za punjenjem goriva. AI tehnologija omogućava operacije bez prisustva posade.

Dvije nove fotografije također otkrivaju da je dizajn bombardera B-21 Raider inspirisan dizajnom bombardera B-2 Spirit. Međutim, glavna razlika, osim u naprednoj tehnologiji, je sivo-bijeli sloj boje koji je efektivniji od prethodnog u slučaju aviona B-2. Također, B-21 ima zakrivljenije prozore kokpita kako bi bolje raspršili reflektovani radarski signali.

Američke zračne snage će kupiti najmanje 100 primjeraka B-21 Raider bombardera, a prvi će ući u službu 2027. godine. Očekuje se da će novi bombarderi zamijeniti B-18B Lancer i B-2 Spirit bombardere do 2040. godine, kao i B-52 Stratofortress oko 2050. godine.