Za dopunjavanje goriva
13

Američke svemirske snage razvijaju svemirsku letjelicu koja će produžiti vijek satelita

D. B.
Prema aktuelnim podacima, trenutno oko Zemlje orbitira 9.707 satelita, a mnogi od njih često završe kao svemirski otpad nakon što potroše svoje gorivo, što znači da postaju "odbačeni svemirski alat" uprkos tome što su u dobrom stanju.

Kako bi se uhvatile u koštac s ovim izazovom, Američke svemirske snage su izdvojile 25,5 miliona dolara za kompaniju Astroscale U.S. u sklopu šire inicijative, čiji je cilj održavanje operativnih mogućnosti vladinih satelita nakon što potroše gorivo.

Riječ je o svemirskoj letjelici koju će Astroscale U.S. isporučiti do 2026. godine, a u planu je da se konstruiše Astroscale Prototype Servicer for Refueling poznat kao APS-R, koji je spreman za lansiranje.

"Pojava dopunjavanja goriva u zraku potpuno je promijenila jednadžbu trajanja i udaljenosti misija aviona. Svemirska industrija je na pragu slične tehnološke revolucije kada je riječ o gorivu i oduševljen sam što je SSC odabrao Astroscale za razvoj letjelice APS-R kako bi transportovao gorivo do svoje letjelice. Ova inovacija u opsluživanju u orbiti na kraju će proširiti domet i mobilnost satelita u orbiti, što će omogućiti USSF-u da uradi više sa svojim operativnim sredstvima", izjavio je direktor Astroscalea Ron Lopez.

On je dodao da APS-R otvara vrata ponovnom promišljanju načina na koji su sateliti dizajnirani i upravljani te da označava značajan iskorak u sposobnostima i održivosti satelita u orbiti.

APS-R će nositi i prenositi hidrazin na svemirske letjelice, čime će se eliminisati potreba da klijeti navigiraju do skladišta goriva, a time će biti osiguran neprekidan rad. Dizajniran prema standardnoj veličini satelita klase ESPA, APS-R je sličan benzinskoj pumpi i namijenjen je višestrukim misijama punjenja goriva u geostacionarnoj orbiti (GEO).

"ASR-R se ne bavi samo produženjem života satelita, nego je riječ o proširenju mogućnosti onoga što možemo postići u svemiru. Astroscale je ponosan što je na čelu ovog transformativnog poduhvata te što pokreće svemirsku industriju u novu eru inovacija i istraživanja", kazao je Lopez.

Vezani članci