Očekuje se 2025. godine
75

Američke svemirske snage će izvesti prvu vojnu vježbu u orbiti

D. B.
Američke svemirske snage su saopćile da se udružuju s privatnim svemirskim kompanijama Rocket Lab i True Anomaly kako bio obavile vojnu demonstraciju u orbiti.

Misija pod nazivom The Victus Haze Tactically Responsive Space (TacRS) će demonstrirati kako bi vojska reagovala na agresiju u orbiti. Ovo je prva misija ove vrste, koja odražava tekuću vojnu eskalaciju u svemirskom domenu.

Tokom misije će svemirska letjelica, koju će napraviti i lansirati Rocket Lab, juriti satelit kompanije True Anomaly. Letjelica Rocket Laba će se sastati s pomenutim satelitom i snimiti fotografije iz blizine.

Američke svemirske snage su izdvojile 32 miliona doalra za ugovor s Rocket Labom te 30 miliona dolara namijenjenih True Anomalyju.

Kompanije će u suštini simulirati "realističan scenarij odgovora na prijetnje u orbiti pod nazivom Victus Haze", saopćila je Komanda svemirskih sistema.

Američke svemirske snage žele imati spremnu strategiju odgovora na scenarij u kojem se neprijatelj približava jednom od američkih satelita. Strategija će se fokusirati na brzo raspoređivanje satelita koji se mogu suprotstaviti prijetnjama vojnim sredstvima u orbiti Rocket Lab će biti u pripravnosti za lansiranje u kratkom roku. Očekuje se da će vježba biti održana naredne godine.

Najava nove misije dolazi nakon što je američki general Stephen Whiting upozorio na "prozor ranjivosti" u svemiru. On je nedavno rekao Senatskom komitetu za oružane snage da su Kina i Rusija "transformisale svemir u spornu oblast ratovanja". On je dodao da Kina brzo napreduje u svemiru te da SAD moraju brzo povećati pravovremenost, kvalitet i kvantitet ključnog nacionalnog svemirskog i raketnog odbrambenog sistema kako bi parirala brzini Kine i održala svoju prednost.

SAD tvrde da je Victus Haze kontramjera protiv ruske i kineske vojne eskalacije, međutim, velike svjetske svemirske sile očekivano upiru prstom jedna u drugu, a Kina i Rusija optužuju SAD za eskalaciju.

U praksi, svaka vojna svemirska misija u suprotnosti je sa Sporazumom o svemiru iz 1967. godine, a to je temeljni dokument međunarodnog svemirskog prava. S kompanijama poput SpaceX-ovog Starlinka, koji služi kao vrijedna vojna imovina u Ukrajini, čini se da je svijet ušao u novu eru gdje se gotovo odustalo od svih napora da svemir ostane demilitarizirana domena.