Precizan i efikasan
17

Američka vojska testirala laserski sistem za obaranje projektila

Klix.ba
Američke zračne snage su saopćile da su uspješno testirale laserski oružje, sistem koji može oboriti nekoliko projektila u letu.

Laserski sistem je dizajniran tako da se može postaviti na avion i koristiti kao zaštita od napada. Istraživački laboratorij zračnih snaga je obavio test u Novom Meksiku u aprilu, a sistem nazvan Self-Protect High Energy Laser Demonstrator ili kraće SHIELD, korišten je s tla za obaranje više projektila u letu. Komandant major general William Cooley je kazao da je ovaj test veliki korak naprijed za sisteme usmjerene energije, kao i za zaštitu od prijetnji.

Sistem je prvobitno namijenjen za postavljanje na avion, odakle bi se mogao koristiti za obaranje nadolazećih zemlja-zrak ili zrak-zrak projektila. Sastoji se od tri glavne komponente, laserskog sistema, kontrolnog sistema za nišanjenje laserom, kao i komponente koja to sve napada, a koja bi se postavila na avion.

Prednost sistema je njegova preciznost u pogađanju meta, kao i to što nema spremnik koji se može isprazniti. Piloti mogu ponovo nišaniti i gađati dodatne mete jako brzo, a moguće je i da nije podložan tradicionalnim kontra mjerama kao što su ometači, baklje i slično.

Zračne snage rade na ovom sistemu već nekoliko godina, projekt je započet 2016. godine, a ugovor je dobila kompanija Lockheed Martin 2017. godine. Cilj je testiranje na avionu 2021. godine.

SHIELD nije jedina laserska tehnologija koju testira američka vojska jer je na helikopter AH-64 Apache montiran drugi sistem, a američka mornarica sarađuje s Lockheed Martinom na vlastitim sistemima za ratne brodove.