Tehnologija
0

Američka vojska prelazi na Linux

Sarajevo-x.com
Najveća migracija pingvina ikada. Većina američkih medija prenijela je da američka vojska planira da konačno pređe sa infrastrukture bazirane na Windowsima na operativni sistem Linux za potrebe svoga novog oružanog programa vrijednog 200 milijardi dolara, saznaje stranica Theregister.co.uk

Armija već neko vrijeme priprema novo oružje, vozila i sprave zasnovane na Linux operativnom sistemu, prije nego se završi softverska mreža koja je trebala da ih poveže sa postojećom infrastrukturom baziranom na Windowsima.

Kada je Armija započela razvoj opreme nove generacije (nazvane Future Combat Systems ili FCS), obratili su se kompanijama Boeing i SAIC za razvoj operativnog sistema umjesto baziranja softvera na svom već ustanovljenom Blue Force praćenju.

Blue Force je satelitski sistem temeljen na Windowsu koji je stvorila Boeingova rivalska kompanija Northop Grumman. Sistem je korišten u borbama u Afganistanu 2002. godine i kasnije u Iraku.

Razvoj projekata FCS i Blue Force se finansira iz istog izvora. Američka vojska je u 2008. izdvojila 3,1 milijardu dolara za program FCS-a, te 624 miliona za Blue Force sistem praćenja.

Iako se čini da je američka vojska prihvatila oba operativna sistema, simpatija između Boeingovog OS-a i Blue Forcea možda neće biti, te će buduća oružja najvjerovatnije biti bazirana na Linuxu.