|

Američka vojska će 2020. godine testirati robotska borbena vozila

Američka vojska će 2020. godine testirati robotska borbena vozila
10
D. B.
15.7.2019. u 15:17
16
komentara
10

dijeljenja
Američka vojska će 2020. godine testirati robotska borbena vozila
Američka vojska namjerava 2020. godine testirati robotska borbena vozila, piše Engadget.
Vojnici u dva modificirana Bradley Fighter Vehicles vozila (MET-D) će upravljati sa četiri vozila bez posada te će analizirati kako sistem funkcioniše u realnim uvjetima. Iako se ne radi o borbenoj situaciji, američka vojska se nada da će dobiti podatke koji će otkriti moguće probleme ili pak otkriti različite načine uporebe.

U svakom MET-D vozilu će biti po četiri vojnika koji će kontrolisati dva vozila bez posade. Ta vozila će biti opremljena mitraljezima kalibra 7,62

Testiranja će se vršiti u narednih nekoliko godina, a druga faza će početi u drugom dijelu 2021. godine kada će se osam lakih i srednjih robotskih vozila koristiti u manevrima sa šest MET-D vozila. Treća faza će početi 2023. godine će imati isti broj vozila, ali će se preći an srednje i teške robote.

Ovakav robotski sistem bi mogao ponuditi brojne prednosti za vojsku, odnosno smanjiti rizik kojem se izlažu vojnici uključujući prvi kontakt s neprijateljskom silom. S obzirom na činjenicu da nemaju posadu, vozila bi mola prevoziti specijalni teret i nadogradnje. Ljude neće u potpunosti zamijeniti jer nisu autonomna vozila, ali bi ih mogla zaštititi od opasnost sve dok ne budu apsolutno potrebni.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...