Višestruka prednost
10

Američka vojska će 2020. godine testirati robotska borbena vozila

D. B.
Američka vojska namjerava 2020. godine testirati robotska borbena vozila, piše Engadget.

Vojnici u dva modificirana Bradley Fighter Vehicles vozila (MET-D) će upravljati sa četiri vozila bez posada te će analizirati kako sistem funkcioniše u realnim uvjetima. Iako se ne radi o borbenoj situaciji, američka vojska se nada da će dobiti podatke koji će otkriti moguće probleme ili pak otkriti različite načine uporebe.

U svakom MET-D vozilu će biti po četiri vojnika koji će kontrolisati dva vozila bez posade. Ta vozila će biti opremljena mitraljezima kalibra 7,62

Testiranja će se vršiti u narednih nekoliko godina, a druga faza će početi u drugom dijelu 2021. godine kada će se osam lakih i srednjih robotskih vozila koristiti u manevrima sa šest MET-D vozila. Treća faza će početi 2023. godine će imati isti broj vozila, ali će se preći an srednje i teške robote.

Ovakav robotski sistem bi mogao ponuditi brojne prednosti za vojsku, odnosno smanjiti rizik kojem se izlažu vojnici uključujući prvi kontakt s neprijateljskom silom. S obzirom na činjenicu da nemaju posadu, vozila bi mola prevoziti specijalni teret i nadogradnje. Ljude neće u potpunosti zamijeniti jer nisu autonomna vozila, ali bi ih mogla zaštititi od opasnost sve dok ne budu apsolutno potrebni.