Patrolira kampusom
17

Američka škola testira AI robotskog zaštitara

D. B.
U vrijeme kada se češće događaju pucnjave u školama, administracije traže "kreativnije" načine za poboljšanje sigurnosti. Škola u New Mexicu u SAD-u započela je pilot program u kojem robot patrolira kampusom 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

Robot se trenutno koristi u Srednjoj školi Santa Fe, gdje se "obučava" i "uči" normalne školske aktivnosti kako bi mogao identifikovati osobe koje se pojave u kampusu nakon radnog dana ili pokažu agresivno ponašanje.

Ako se pojavi naoružani napadač ili neka druga prijetnja, robot će obavijestiti osiguranje. Nakon toga će krenuti prema uljezu i transmitovati policiji videosnimak kako bi odabrala način postupanja.

Robot je potpuno autonoman, opremljen je sa sedam kamera i dizajniran je da izdrži različite vremenske promjene. Trenutno nije naoružan jer je pomenuta škola tako odlučila tokom testa, no ipak se može suprotstaviti osobi koja predstavlja prijetnju i omogućiti članovima osiguranja da vrše interakciju s njim putem komunikacijskog sistema ove mašine. Direktor za sigurnost Mario Salbidrez je za Wall Street Journal rekao da škola razmišlja o aktiviranju naoružanja robota nešto kasnije.

Kada je riječ o prikupljanju podataka, videosnimci koje zabilježi robot su u vlasništvu škole, koja odlučuje da li će ih sačuvati ili ne.

U slučaju ozbiljne prijetnje, robot je programiran da preduzme agresivniju akciju kao što je usmjeravanje laserskih zraka u prsa osumnjičenog te da od njega zatraži da ispusti oružje.

Robot je dosad označio nekoliko novih radnika koji su ušli na gradilište škole, kao i nekoliko osoba koje su pokušale otvoriti zaključana vrata.

Na njegovim dosadašnjim snimcima su članovi fakulteta koji mašu kamerama, kao i studenti koji pokazuju znak mira. Čini se da prisustvo robota nije negativno utjecalo na bilo koga u kampusu.

U maju prošle godine je u Švedskoj viđen patrolni robot koji je razvila kompanija ETH Zurich. Riječ je o robotu pod nazivom Ascento, koji bi uskoro mogao preuzeti posao zaštitara od ljudi. Ova mašina uspješno radi kao zaštitar za švicarsku sigurnosnu firmu Securitas AG te se pokazala veoma agilnom i efikasnom.