Donacija novca
2

Amazonov Echo zvučnik odsad dostupan i u crvenoj boji u znak borbe protiv AIDS-a

Klix.ba
Velika prednost druge generacije Amazonovog Echo pametnog zvučnika je mogućnost zamjene školjke, a američka kompanija je sada proizvela i crvenu verziju zvučnika kako bi doprinijela u borbi protiv AIDS-a.

Crveni Echo zvučnik identičan je kao i crni, sivi ili metalik. Jedina razlika je u tome što će Amazon za svaki prodati crveni zvučnik donirati deset dolara u humanitarne svrhe. Brojne tehnološke kompanije također su proizvodile posebne verzije svojih uređaja radi prikupljanja humanitarnnih sredstava. Apple je tako proteklih godina proizvodio brojne iPad uređaje u znak humanitarne podrške, a ranije ove godine proizveo je i crveni iPhone.

Foto: Amazon Echo
Foto: Amazon Echo

Amazon Echo pametni zvučnici inspirisani su svemirskim brodom Enterprise iz Ratova zvijezda. Uz pomoć glasovne asistentice Alexe, Echo zvučnik može obavljati brojne zadatke za korisnike kao što su podsjećanje na važne obaveze i datume, čitanje vijesti, provjera vremena, navigacija...

Dolaskom nove generacije zvučnika, Amazon je unaprijedio asistenticu Alexu koja sada može kreirati svakodnevne scenarije i rutine povezujući se s drugim pametnim uređajima u kući. Tako, naprimjer, kada Alexi poželite dobro jutro, osim jutarnjeg pozdrava, ona će vam upaliti svjetla, podići roletne, dati informaciju o vremenu i upaliti kuhalo.

Echo zvučnici dostupni su u skoro svim tehnološkim prodavnicama, a mogu se naručiti i putem interneta po cijeni od 150 dolara. Zvučnik u crvenoj boji također bi se uskoro trebao naći na policama prodavnica.