U fazi testiranja
7

Amazon proizveo autonomnog robota za dostavu

Klix.ba
Kompanija Amazon je ušla u svijet dostavnih robota tako što je proizvela robota pod nazivom Amazon Scout.

Amazon je jedna u nizu kompanija koja želi dati priliku automatiziranom rješenju za dostavu nakon što su to učinile kompanije Domino's Pizza i PepsiCo.

Zasad ima malo poznatih detalja o dostavnom robotu Scout, ali je njegov dizajn sličan postojećim. Scout zapravo izgleda gotovo identično robotima kompanije Starship Technologies, estonske firme koja je rano ušla u ovaj svijet.

Scout ima šest točkova, napaja ga električna baterija, a kreće se brzinom ljudskog hoda. Trenutno se testira ukupno šest robota u jednom naselju u Washingtonu gdje se tokom dana dostavljaju paketi od ponedjeljka do petka. Amazon je saopćio da će u početku robote pratiti ljudi, kako bi se uvjerili da će sigurno i efikasno zaobilaziti sve prepreke.

Slična testiranja se obavljaju u gradovima širom svijeta i na zatvorenijim lokacijama kao što su kampusi i poslovni kompleksi. Jeftini senzori i napredak u "mašinskom učenju" su omogućili Scoutu da se relativno lako kreće, a čak i kada pogriješi, rizik je relativno mali za razliku od samovozećih automobila.

Vjeruje se da će Scout i roboti slični njemu uskoro biti dio svakodnevnice.