Strahuju za zdravlje
15

Amazon pravi laboratorij u kojem će svoje radnike testirati na koronavirus

D. B.
Kompanija Amazon namjerava redovno testirati svoje radnike na koronavirus te stoga pravi laboratorij.

Amazon je u procesu izgradnje laboratorija u kojem će se radnici testirati na COVID-19, bolest koju izaziva novi koronavirus. Ovo je jedan u nizu napora kompanije da zaštiti svoje radnike koji su sve zabrinutiji zbog širenje koronavirusa u Amazonovim skladištima.

Više od 50 objekata u vlasništvu Amazona u SAD-u potvrdilo je slučajeve zaraze koronavirusom, a neke od njih imaju i više slučajeva, objavio je The Verge.

Iz Amazona je saopćeno da je zbog nedovoljnog kapaciteta testiranja teško sačuvati zrdavlje ljudi i pokrenuti ekonomiju.

"Oni čiji test bude pozitivan će ići u karantin i brinut ćemo se za njih, a svi koji budu negativni mogu mirno raditi", navodi se u saopćenju.

Amazon je zadužio vlastite specijaliste da naprave laboratoriji, a testiranja bi mogla početi uskoro.

"Tim Amazonovih uposlenika s različitim vještinama, od istraživača, menadžera programa pa do stručnjaka za nabavku i softverskih inžinjera, napustili su svoje svakodnevne poslove te su se posvetili radu na ovoj inicijativi. Počeli smo sklapati opremu koja nam je potrebna za naš prvi laboratorij. Nadamo se da ćemo uskoro početi s testiranjima uposlenika", saopćeno je iz Amazona.

U vrijeme pandemije Amazon ima više posla pa je obećao svojim radnicima povećanje plata, kao i zapošljavanje dodatnih 100.000 ljudi. Također, Amazon je podijelio maske, provodi mjerenje temperature radnika te dezinficira radna mjesta.