U svrhu sigurnosti
9

Amazon patentirao dron koji se sam uništi u hitnim situacijama

Klix.ba
Jedno od glavnih pitanja kada je riječ o dostavnim dronovima je šta činiti ako nešto krene po zlu tokom dostave, a Amazon ima svoje rješenje

Amazon je ove sedmice patentirao dron koji se raspada u hitnim, odnosno opasnim situacijama. Radi se o patentu koji se odnosi na "direktnu fragmentaciju bespilotne letjelice" u hitnim situacijama.

U dokumentima se navodi kako "kontroler za fragmentaciju" preuzima kontrolu u slučaju katastrofalnog kvara kao što je eksplozija baterije ili zatajenje propelera. Kompjuter bi brzo analizirao putanju drona, vremenske uvjete i obližnji teren prije nego aktivira "sekvencu fragmentacije", nakon čega se dron polako raspada u zraku.

To zvuči zabrinjavajuće zbog sigurnosti, no, jasno je da će dron svakako pasti pa je bolje da na tlu završi u manjim komadima, nego kompletan.

Ilustracija iz dokumenata za patent pokazuje kako se dron raspada u letu, a potom udara u drvo. Proces raspadanja se može obavljati pomoću kuka, opruga ili malih eksplozivnih punjenja.

Međutim, kao što je slučaj sa svakim patentom, ne mora značiti da će Amazon zaista proizvesti ove dronove, nego postoji mogućnost da će samo istraživati mogućnosti koncepta.

U stvarnom svijetu Amazonov plan za dostavu dronovima ima dosta izazova, kao što je kontroler koji može upravljati desetinama letjelica odjednom, a potrebno je i uvjeriti ljude da su dostave dronovima ekonomičnije. Osnovna tehnologija je spremna za korištenje, a zasad se dronovi koriste za specijalne usluge kao što je dostavljanje krvi i medicinskih uzoraka.