Tehnologija
0

Amazon.com otvorio novu online prodavnicu digitalne muzike

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najpoznatiji online trgovački lanac Amazon.com u utorak je lansirao novu online prodavnicu digitalne muzike koja sadrži više od dva miliona pjesama, bez korištenja DRM (Digital Rights Management) tehnnologije pomoću koje se može blokirati ili ograničiti kopiranje i snimanje CD-ova.

Nova online prodavnica Amazon MP3 omogućava kupcima da kupuju i downloaduju pojedinačne pjesme ili čitave albume uz pomoć dugmića Amazon's 1-Click. Kupljene pjesme se mogu kopirati na druge kompjutere, pržiti na CD-ove i puštati na većini PC-ja i muzičkih playera, uključujući i Appleov iPod.

Pojedinačna cijena pjesmi iznosi između 89 do 99 centi, a albumi se mogu kupiti po cijeni od 5,99 do 9,99 dolara, kako prenosi Reuters.

Otvaranje ove prodavnice svakako će uzdrmati kompaniju Apple i njenu online prodavnicu iTunes, koja je već počela nuditi određene pjesme bez DRM tehnologije.

Pjesme MP3 formata bez DRM tehnologije mogu se kupiti i na web sajtu EMusic.com, ali tamo se, kao i na Amazon MP3, ne mogu pronaći pjesme umjetnika velikih muzičkih kuća koje još uvijek zahtijevaju zaštitu protiv kopiranja.

Iako DRM tehnologija onemogućava ilegalno kopiranje, može i frustrirati korisnike ograničavanjem uređaja ili broja kompjutera na kojima mogu slušati muziku. Pjesme koje se mogu kupiti na iTunes mogu se isključivo slušati na iPodu, a na iPodima se ne mogu slušati pjesme kupljene kod konkurenata.