Od 2020. godine
24

Alphabetovi baloni Loon će omogućiti internet u udaljenim dijelovima Amazona

D. B.
Alphabetova podružnica Loon je potpisala novi ugovor s operaterom Internet Para Todos Peru koji će omogućiti internet u udaljenim dijelovima Amazona.

Zahvaljujući ovom ugovoru internet će biti dostupan u Amazonskoj prašumi u Peruu od 2020. godine. Loon će koristiti svoje balone koji lete na visinama kako bi omogućio internet kompanije Telefonica u određenim područjima. Telefonica je suvlasnik operatera Internet Para Todos Peru koja radi na tome da omogući pristup internetu udaljenim populacijama u Latinskoj Americi.

Prvobitno će internet stići do mjesta gdje živi gotovo 200.000 ljudi, tako da će Peru postati prva zemlja u Latinskoj Americi koja će koristiti balone za internet.

Loon i Telefonica su i ranije sarađivali, 2014. godine su obavljena testiranja Loonove tehnologije, a tri godine kasnije je omogućen internetu u dijelovima sjevernog Perua nakon poplava. U maju ove godine je uspostavljena hitna internet mreža nakon snažnog zemljotresa u Peruu.

Ovo je Loonov treći komercijalni ugovor nakon partnerstva s kompanijom Telkom Kenya i kanadskom satelitskom kompanijom Telsat.