Noviteti
0

Allay - električni uređaj protiv menstrualne boli

Sarajevo-x.com
Novi električni uređaj protiv bolova koji odašilje lagane strujne valove mogao bi žene zauvijek riješiti neugodne boli prilikom menstruacije, tvrde naučnici.

Terapija bazirana na tehnologiji koja koristi elektromagnetno polje da bi olakšala bolove odavno se koristi u tretiranju sportskih povreda, no naučnici tvrde da se istom tehnologijom mogu liječiti i menstrualni bolovi, piše Daily Mail.

Otprilike 75 posto ženske populacije na svijetu pati od blažih ili jačih menstrualnih bolova, a jedna od pet žena ima strahovite bolove onemogućuju svakodnevne aktivnosti.

Simptomi menstrualnih bolova su različiti, a abdominalna bol, vrtoglavica i dijareja su samo neke od njih. Ono što se pouzdano zna jeste da postoje dvije vrste boli prilikom menstruacija ili dismenoreje.

To su primarna dimenoreja, nastaje već prilikom prve menstruacije i uglavnom je funkcionalnog karaktera.Sekundarna dismenoreja, koja se javlja kasnije u životu uglavnom je posljedica neke druge bolesti u zdjelici, a najčešće endometrioze.

Pored analgetika i uravnotežene prehrane, ženama s bolnim menstruacijama se preporučuje i uzimanje kontracepcijske pilule koja reguliše mjesečni ciklus te smanjuje bolove i simptome PMS-a.

No, naučnici tvrde da će uz novi uređaj nazvan Allay lijekovi i oralni kontraceptivi pasti u zaborav. Allay će se poput pojasa nositi oko struka, samo što će ga pridržavati donje rublje.

Tehnologija PEMF (pulsed electromagnetic field therapy) je primjenjena u poznatom uređaju TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulatoror) kojeg koriste sportaši prilikom ublažavnja boli kod povreda. TENS radi na principu slanja malih električnih valova kroz tijelo putem elektroda postavljenih na kožu te tako blokiraju put boli na putu do mozga.

Allay, koji košta negdje oko 40 eura, na tržištu će biti dostupan za šest mjeseci, a radi na baterije koje traju oko 360 sati, što ej sasvim dovoljno za tri dana koliko inače traje menstrualna bol, dodaje Daily Mail.