Stiže novi chatbot
15

Alibaba pokreće rivala ChatGPT-u

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski tehnološki gigant Alibaba najavio je dolazak svoje AI tehnologije u stilu ChatGPT-a pod nazivom Tongyi Qianwen.

Alibaba namjerava integrisati chatbot u svoje cjelokupno poslovanje u bliskoj budućnosti, no zasad nema detalja o rokovima. U proteklim mjesecima su tehnološke kompanije širom svijeta predstavili svoje takozvane generativne AI chatbotove, a ranije ove godine je kompanija Alibaba otkrila da radi na rivalu ChatGPT-a.

Ime Tongyi Qianwen u prijevodu znači "traženje odgovora postavljanjem hiljada pitanja", ali Alibaba nije objavila verziju imena na engleskom jeziku. Ipak, tehnologija funkcioniše na engleskom i kineskom jeziku te će biti dodana DingTalku, Alibabinoj aplikaciji za poslovno komuniciranje.

Tongyi Qianwen će obavljati različite zadatke među kojima su pretvaranje razgovora sa sastanaka u pisane bilješke, pisanje emailova, izrada poslovnih prijedloga i slično.

Alibaba će tehnologiju integrisati i u Tmall Genie, glasovnog asistenta sličnog Amazonovom pametnom zvučniku Alexa.

Interes za ovu vrstu AI tehnologije je porastao nakon što je kompanija OpenAI predstavila ChatGPT u novembru prošle godine. Ova tehnologija može učiti iz postojećih podataka i kreirati sadržaj, ali i odgovarati na pitanja koristeći "ljudski jezik". Također, može oponašati stilove pisanja te koristiti internet kakav je bio 2021. godine kao svoju bazu podataka.

Microsoft je uložio milijarde dolara u razvoj ove tehnologije koja je postala dio tražilice Bing u februaru. Također, bit će integrisan u Office aplikacije poput Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka.

Google i kineska grupa Baidu također su najavili svoje AI modele te predstavili slične chatbotove.

Ipak, poznate ličnosti iz svijeta tehnologije su pozvale na zaustavljanje razvoja moćnih AI sistema jer smatraju da bi mogli predstavljati opasnost po ljude. Otvoreno pismo su potpisali šef Twittera Elon Musk i suosnivač Applea Steve Wozniak, koji tvrde da je utrka u razvoju AI sistema izmakla kontroli.

Investicijska banka Goldman Sachs procjenjuje da bi AI tehnologija mogla zamijeniti 300 miliona ljudi na njihovim poslovima.

Italija je prošlog mjeseca postala prva zapadna država koja je blokirala ChatGPT zbog zabrinutosti za privatnost.