Traga za "uljezima"
9

Alat Blacklight otkriva koje web stranice šalju vaše podatke Facebooku

A. B.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Facebook je aplikacija koju koriste ljudi širom svijeta, ali ona također ima alate koji otkrivaju koji web stranice šalje vaše podatke ovoj i drugim kompanijama.

Mashable piše da je jedan među njima Backlight koji zapravo otkriva koji trackeri (alati za pretraživanje) rade u pozadini web lokacija koje posjećujete.

Jedan takav tracker koji se smatra posebno "problematičnim" je Facebook Pixel.

Riječ je o uglavnom "neprimjetnom" alatu za analitiku koji radi u pozadini miliona web lokacija uključujući i Facebook, a koji prikuplja i izvještava o vašim radnjama.

Uz pomoć Facebook Pixela možete mjeriti uspješnost vaših kampanja na Facebooku i ciljati posjetioce vaših oglasa na ovoj društvenoj mreži.

U nedavnom istraživanju došlo se do podataka koji govore o tome da je 30 posto popularnih web lokacija bilo opterećeno ugrađenim Facebook Pixelom.

Niste ga obavezni ugrađivati, ali želite li precizno pratiti uspjeh vaših oglasa, te bolje ciljati kupce koji su već pokazali interes za vašu kompaniju, svakako ga ugradite.

"Facebook Pixel će se aktivirati kada neko pokrene radnje na određenoj web lokaciji. Pixel prikuplja podatke o svakom ulazu na web pojedinačno, te podatke o ponašanju korisnika. Te podatke možete potom pratiti i analizirati u Facebook Business Manageru", kazali su iz Facebooka.

Drugim riječima, web stranice koje je upratio Facebook Pixel, korisničke podatke vraćaju nazad na Facebook.

Pretpostavlja se da Facebook tada može povezati ove podatke s vašim Facebook računom i shodno tome, vašim stvarnim identitetom.

Srećom, postoji i nekoliko radnji koje možete preuzeti da biste se zaštitili od Facebook Pixela. Naprimjer, Facebook Container je Facebookov dodatak koji blokira trackere na drugim web stranicama.

Također, ukoliko primijetite da određena web lokacija koristi Facebook Pixel, onda možete direktno kontaktirati tu kompaniju i obavijestiti je da ste protiv toga da vaše podatke "predaje" Facebooku.

Za koju god opciju da se odlučite, trebate zapamtiti da alat poput Blacklighta vam može pomoći da razjasnite koliko je sveprisutan nadzor Facebooka nad vašim podacima.