Tehnologija
0

Akcija zaustavljanja rada web stranica sa dječijom pornografijom

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući zajedničkim međunarodnim naporima uskoro bi se mogao nazrijeti kraj web stranicama koje profitiraju od prodaje fotografija seksualno eksploatirane djece. Internet fondacija Velike Britanije (IWF) sprovela je istraživanje kako bi otkrila koliko ukupno stranica prodaje fotografije i zaključili su da je 2.755 stranica takvog sadržaja širom svijeta.

Od nabrojanih, 80 % je ocijenjeno isključivo komercijalnim operacijama.

Predstavnici IWF-a su izjavili da je bi se ogroman broj stranica eliminisao ukoliko bi internet firme, vlada i policija radili zajedno.

IWF, koji je identifikovao i prekinuo rad britanskih web stranica sa fotografijama zlostavljane djece, je obavijestio javnost da je sproveo istraživanje kako bi kvantitativno odredio prisutnost tog problema.

Još ranije je, prema riječima glasnogovornice IWF-a, nedovoljna informiranost o web stranicama proizvela špekulacije da je trgovina fotografijama djece nerješiv problem. “Mislimo da je 2.755 rješiv broj”, izjavila je glasnogovornica. Dodala je i da Internet fondacija UK-a poziva na zajedničke napore institucije širom svijeta u svrhu borbe protiv ovog problema.

Broj od 2.755 je statistički podatak koji vrijedi za posljednje tri godine, riječi su glasnogovornice, mada su mnogi vlasnici web stranica na vrijeme odreagovali kako bi bile korak ispred napora koji vode gašenju stranica.

Analize web stranica, koje eksploatiraju fotografijama djece, potkrijepljeno je rezultatima godišnjeg izvještaja IWF-a, koji su pomogli u otkrivanju i uhićenju sedam pedofila. Rezultati su doprinijeli pokretanju istrageu narednih 13 slučajeva, objavljuje BBC.