{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Air Force razvija avion kojim se Atlantik pređe za sat

Klix.ba
4.6.2015. u 08:49
24
18
Air Force razvija avion kojim se Atlantik pređe za sat
24
Američko ratno zrakoplovstvo razvija izuzetno brzu letjelicu koja će putovati brže od zvuka. Hipersonični avion u pogon bi mogli pustiti do 2023. godine.
X-51A Waverider (Foto: EPA)
X-51A Waverider (Foto: EPA)


Letjelicom nazvanom Mach 5.1 od Londona do New Yorka moglo bi se stići za jedan sat, ali će se umjesto za putovanja koristiti za prenos oružja i vojne opreme. Cilj je da napredno oružje može uništiti metu na bilo kojem dijelu planete putujući brzinom od 5.000 km/h.

"Mi smo Air Force. Šta želimo učiniti sa ovom tehnologijom? Želimo je pretvoriti u oružanu", kazao je Ryan Helbach, zvaničnik laboratorije za istraživanja američkog ratnog zrakoplovstva, za Military.com.

X-51A Waverider (Foto: EPA)
X-51A Waverider (Foto: EPA)


Američki zvaničnici vjeruju da Kina i druge zemlje također rade na sličnoj tehnologiji.

Boeingov X-51 WaveRider, naprimjer, radio je na principu ispuštanja iz tradicionalnog aviona. Tokom uspješnih testova letio je kroz zrak gotovo bez pokretnih dijelova uz pomoć posebnog zračnog sistema koji mu omogućava brzinu. Nova hipersonična letjelica Air Forcea trebala bi biti nasljednik WaveRidera i bazirati se na njemu, iako je posljednji pokušaj testiranja te letjelice 2013. godine završio padanjem u Tihi okean.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: