Tinejdžerka iza rešetaka
0

'4 godine me zlostavljala putem interneta'

Sarajevo-x.com
Keeley Houhgton prva je osoba iz Velike Britanije koju je uhapšena i osuđena na tri mjeseca zatvora zbog uznemiravanja putem interneta.

Njena žrtva,18-godišnja Emily Moore ispričala je kako je zlostavljanje trajalo cijele četiri godine, da bi na kraju dobila prijetnje smrću putem Facebooka.

"To zlostavljenje me izjedalo svake minute zadnje četiri godine. Bila sam toliko preplašena da nisam smjela upaliti kompjuter", ispričala je ona.

Houghton, koja također ima 18 godinama, završila je u zatvoru gdje će provesti naredna tri mjeseca nakon što je prošlog petka priznala da je kriva za uznemiravanje.

Emily je prvi put postala žrtva tinejdžerskog nasilja kada je imala 14 godina, zato što se našminkala crnom olovkom, a kampanja mržnje s vremeneom je postala sve intenzivnija.

"Bacala je boce na mene, vukla me za kosu, lupala mi glavu od zid... Prijatelji su me iz straha prestali pratiti kući. Svaki dan sam plakala i molila mamu da me ne šalje u školu. To je bila prava noćna mora", kazala je Emily za The Sun.

Kasnije se nasilje preselilo i na internet i to kada je Emily prvi put otvorila profil na stranici za umrežavanje prijatelja pod nazivom Bebo.

"Svaki put kada bi otvorila profil naišla bi na bujica mržnje i uvreda od Keeley i njenih prijatelja. Na Facebooku je bilo drugačije, jer sam mogla da zaštitim svoju privatnost i da ograničim da me samo moji prijatelji mogu kontaktirati. Ali onda su me prijatelji obavijestili da su vidjeli Keeleyin profil i svi su mogli vidjeti kako mi prijeti", prisjetila se ona.

Nakon što je na svom profilu napisala 'Keeley Houghton će ubiti kuju', sudija joj je odredio kazni od tri mjeseca pritvora u domu za mlade prestupnike i zabranio joj bilo kakav kontakt sa Emily u narednih pet godina. Emily je kasnije kazala je bila prestravljena jer je znala da ova misli svaku riječ koju je napisala

"Najčudnije od svega jeste što ja zaista ne znam zašto me ne voli. Nikad joj nisam ništa loše uradila", kaže Emily.