{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


118 godina od rođenja Alberta Szent-Gyorgyija

S
16.9.2011. u 09:56
0
0
118 godina od rođenja Alberta Szent-Gyorgyija
0
118 godina od rođenja Alberta Szent-Gyorgyija
Najveći internet pretraživač na svijetu Google promijenio je logo u čast 118 godina od rođenja Alberta Szent-Gyorgyija, koji je uspio da izoluje vitamin C i pronađe njegove zalihe u paprici.
Albert Szent-Gyorgyi, fiziolog i biohemičar, rođen je 16. septembra 1893. godine u Budimpešti.

Studije medicine završava u rodnom gradu, a dalje školovanje nastavlja u Bratislavi, zatim se usavršava u Berlinu, Pragu, Groningenu i Lajdenu, a na Cambridgeu je doktorirao hemiju.

Albert Szent-Gyorgyi je veći dio svog života posvetio izolovanju vitamina C, u čemu je na kraju i uspio. U zelenoj mađarskoj paprici uspio je da pronađe njegove nevjerovatne zalihe.

Takođe, proučavao je i unos kiseonika kod živih organizama. Zahvaljujući finansijskoj podršci Mađarske,Albert Szent-Gyorgyi je osnovao Institut za biohemiju univerziteta u Segedinu.

Godine 1937. dobija Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, za opis vitamina C i otkriće da se kiseonik vezuje sa vodonikom u ćelijskoj respiraciji.

Godinu dana kasnije dobija počasnu titulu člana Mađarske akademije nauka.

Dvadeset godina prije smrti Albert Szent-Gyorgyi počinje da istražuje kancerogene bolesti. Nažalost, proučavanje je prekinula smrt koja ga je zadesila u 93. godini života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: