Raste zabrinutost
67

Stršljeni ubice novi problem za Amerikance u vrijeme pandemije koronavirusa

D. B.
Amerikanci osim pandemije koronavirusa sada imaju novu brigu, a to su veliki azijski stršljeni poznati kao "stršljeni ubice".

Stršljeni ubice su se pojavili prvi put u SAD-u te su sada nova briga za Amerikance pored koronavirusa. Da nema pandemije, pojava ovih stršljena bi svakako izazvala strah, ali je on mnogo veći u vrijeme pandemije koja je zadala težak udarac ekonomiji i ljude primorala na karantin.

Velikim azijskim stržljenima su ime "stršljeni ubice" dali istraživači, a ovi insekti su se prvi put pojavili u SAD-u u decembru kada su viđeni četiri puta. Ova vrsta stršljena je ujedno i najveća na svijetu, uništavaju košnice ubijajući pčele te ih koriste da hrane svoje mlade. Dovoljno je svega nekoliko stršljena da unište košnicu za samo nekoliko sati.

Međutim, zabrinutost raste jer bi se ovi stršljeni mogli proširiti SAD-om te imati ozbiljan utjecaj na populaciju pčela koje imaju važnu ulogu oprašivanja.

Nadležni organi su pokrenuli agresivan program čiji je cilj zaustavljanje širenja stršljena ubica i sprečavanje potencijalne nove krize, javlja Russia Today.