Wall Street Journal
0

Steveu Jobsu transplantirana jetra

Sarajevo-x.com
Generalni direktor kompanije Apple, Steve Jobs, prije dva mjeseca obavio je transplantaciju jetre izvijestio je 'Wall Street Journal'. Jobs se sada uspješno oporavlja te se ubrzo očekuje njegov povratak u kompaniju Apple.

Časopis koji je objavio ovu vijest poziva se na neimenovani izvor, te tvrdi kako je o bolesti prvog čovjeka kompanije Apple znala samo nekolicina njegovih bliskih saradnika.

Jobs je transplantaciju jetre izvršio prije dva mjeseca u Tennesseeiu i trenutno se uspješno oporavlja.

Inače, zdravstveno stanje Jobsa je u 'centru pažnje' još od 2004. godine kada je objavljeno da je obolio od raka pankreasa, te da je uspješno izliječen.

List navodi da je tokom ove godine bilo primjetno da Jobs gubi na težini te se pretpostavljalo da se ponovo radi o raku pankreasa, no navodno je Jobs još u januaru ove godine demantovao te tvrdnje, navodeći da se radi o poremećaju hormona.

On je u zvaničnom pismu koje je dostavljeno Appleu naveo da ima zdravstvenih problema, te da je odlučio odsustvovati do juna 2009. godine kako bi više pažnje posvetio svom zdravstvenom stanju.

Za vrijeme njegovog odusustva Jobsovu funkciju je preuzeo Tim Cook.

Jobs bi se na posao trebao vratiti krajem juna, no vjerovatno neće raditi puno radno vrijeme, a u medijima se već špekuliše kako bi prvog čovjeka Applea Cook mogao i trajno zamijeniti.