Čeka se dozvola
14

Starship postavljen na lansirnu rampu uoči trećeg testnog leta

D. B.
Kompanija SpaceX se nastavlja pripremati za treći testni let svoje ogromne rakete Starship, a sada je objavila i neke sjajne fotografije koje to dokazuju.

SpaceX je proteklog dopremio dvije faze najnovije Starship rakete do lansirne rampe u bazi Starbase, koja se nalazi na jugu Teksasa. Sve je dokumentovano, a s javnosti su podijeljene tri fotografije.

Nakon toga je uslijedilo spajanje dva elementa, ogromnog boostera Super Heavy i gornje faze Starshipa visoke 50 metara.

Sve ovo je obavljeno u sklopu priprema za treći let Starshipa, koji SpaceX namjeravanja lansirati u narednim sedmicama nakon što dobije dozvolu Američke federalne administracije za avijaciju (FAA).

Međutim, kada će SpaceX dobiti tu dozvolu, zasad nije poznato. FAA još uvijek istražuje šta se dogodilo tokom drugog leta Starshipa, koji je poletio iz Starbasea u novembru prošle godine i stigao do faze odvajanja. Ipak, Starship i Super Heavy su eksplodirali, a let je završen osam minuta nakon lansiranja.

Prvi let je obavljen u aprilu prošle godine, a okončan je gubitkom kontrole nad Starshipom i eksplozijom koja je uslijedila četiri minute nakon polijetanja. Tada je bilo problema u prvoj fazi, a nije uspjelo ni odvajanje.

Inače, Starship je dizajniran da bude potpuno i brzo ponovo upotrebljiv, a moći će isporučiti do 150 tona tereta u nisku orbitu Zemlje. SpaceX razvija ovu raketu kako bi čovječanstvo ostavilo više traga u svemiru, što se posebno odnosi na Mars.

"Mi planiramo odvesti milion ljudi na Mars. Crvena planeta će proći test samo kada bude mogla preživjeti i ako bi svemirske letjelice sa Zemlje prestale dolaziti", rekao je Elon Musk, osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX.