U kapsuli Crew Dragon
5

SpaceX u subotu lansira Falcon 9 sa četiri astronauta na ISS

E. Sk.
Na ISS bi trebali pristati nakon osam i po sati
Na ISS bi trebali pristati nakon osam i po sati
SpaceX odvest će u subotu troje NASA-inih i jednog japanskog astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).
NASA je službeno odobrila kapsulu Crew Dragon koju je konstruisao SpaceX za prijevoz svojih astronauta na redovnim letovima, ocijenivši je sigurnom. SpaceX će lansirati Falcon 9 raketu koja će u svemir ponijeti letjelicu Crew Dragon u okviru misije Crew-1.

SpaceX, firma koju je osnovao biznismen Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od maja do augusta, tokom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez poteškoća.

"Jako sam ponosan što mogu reći da nastavljamo redovne svemirske letove s posadom koji se lansiraju s američkog teritorija, s američkom raketom i svemirskim brodom", kazao je čelnik NASA-e Jim Bridenstine.

Raketa će poletjeti u subotu u 19.49 sati iz svemirskog centra Kennedy, na Floridi. Posadu čine Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker te Japanac Soichi Noguchi.

Podsjetimo, misija je prvenstveno planirana za 31. oktobar, ali je odgođena kako bi se riješili problemi s generatorima motora rakete Falcon 9.

Na ISS bi trebali pristati nakon osam i po sati, u nedjelju u 10.20 sati po našem vremenu.

Ovom misijom kapsule Dragon će postati glavni "taksi" NASA-e, dok se čeka da bude spremna Boeingova kapsula Starliner koja je na ispitivanju imala velikih problema i neće biti spremna prije naredne godine.