{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Pomoću najnovije tehnologije roboti će hodati kao ljudi

A
31.10.2015. u 12:06
1
12
SAD: Pomoću najnovije tehnologije roboti će hodati kao ljudi
1
SAD: Pomoću najnovije tehnologije roboti će hodati kao ljudi
Američki naučnici su razvili novi sistem hodanja za robote koji je vrlo sličan ljudskom.
Kako navode američki mediji, naučnici s Univerziteta u Oregonu tvrde da su razvili novi sistem koji će robotima omogućiti da hodaju poput ljudi, a da ih pritom nije lako izbaciti iz ravnoteže.

Naučnici se nadaju kako bi novi sistem hodanja mogao omogućiti robotima da budu lakše integrisani u svakodnevni ljudski život.

Smatra da će roboti sa najnovijom tehnologijom moći preuzeti određene poslove koje su do sada obavljali ljudi, ali i da služe kao vojnici, pa čak da se otvore i neke nove grane industrije koje još ne postoje.

"Uvjeren sam da je ovo budućnost robotskog kretanja, jer smo praktično demonstrirali osnovnu nauku načina na koji hodaju ljudi", rekao je profesor Jonathan Hurst koji je angažovan na projektu razvoja novog sistema hodanja za robote.

Najnovije rješenje zasniva se na teoriji koja kombinira mehanički sistem hodanja s kompijuterskom kontrolom, što omogućava robotu da reaguje na težak teren, a pritom zadrži ravnotežu i efikasnost prilikom kretanja.

Teorija je nastala iz brojnih istraživanja u okviru kojih se proučavalo hodanje i trčanje ljudi i životinja, jer dok se živa bića kreću koriste informacije koje dolaze iz živaca, vida, mišića i tetiva.

Američki naučnici su cijeli sistem ugradili u robota ATRIAS-a, kojeg već nekoliko mjeseci testiraju.

Dosadašnji testovi su pokazali da je ovaj robot tri puta efikasniji od ostalih dvonožnih robota.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: