Revolucija slikanja i snimanja: Huawei u Minhenu predstavio Mate 30, Mate 30 Pro i RS pametne telefone

Revolucija slikanja i snimanja: Huawei u Minhenu predstavio Mate 30, Mate 30 Pro i RS pametne telefone
571
E. M.
19.9.2019. u 15:48
61
komentara
571

dijeljenja
Revolucija slikanja i snimanja: Huawei u Minhenu predstavio Mate 30, Mate 30 Pro i RS pametne telefone Richard Yu (Foto: EPA-EFE)
Kineski gigant Huawei danas je u Minhenu javnosti predstavio tri nova telefona iz serije Mate 30 i to Huawei Mate 30, Mate 30 Pro te Mate 30 RS. Najjači od njih je pro verzija koja pomjera granice fotografisanja mobilnim telefonima.
U trenutku slabosti kažu da opstaju oni najbolji i sebe pokazuju u najboljem svjetlu. Upravo tako danas je postupio kineski gigant Huawei koji je u Minhenu svijetu predstavio Huawei Mate 30 Pro sa Kirin 990 procesorom, uređajem sa sedam kamera sa nevjerovatnim mogućnostima fotografisanja pa i u noćnim uvjetima kao i supersporim snimkama koje su bile nemoguće sve do danas.


Početkom septembra Huawei je u Berlinu na IFA sajmu predstavio prvi 5G procesor na svijetu, a prva serija uređaja u koju je postavljen je Mate 30 koji je danas prezentiran cijelom svijetu kao Andorid flagship.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Generalni direktor Huaweija Richard Yu u Minhenu je danas kazao da je prodaja smartphona od januara do augusta uprkos restrikcijama SAD-a porasla za 26 posto Huawei računara za 249 posto, smart audio sistema za 256 posto te drugih uređaja za 278 posto te da je njihova uloga prezentacija inovacija.

"Želimo pomjeriti granice s našim novim tehnologijama i novim inovacijama", kazao je Yu prije zvaničnog predstavljanja Mate 30 serije uređaja.

Upoređujući izgled Mate 20 Pro i posljednje verzije Apple iPhone uređaja, Yu je kazao kako su drugi preuzeli ideju smještanja kamera u kvadrat, zbog čega su se oni odlučili da na Mate 30 Pro uređaju četiri kamere smjeste u krug koji predstavlja objektiv Leica kamere.

Mate 30 Pro dolazi sa 88 posto zakrivljenim ekranom veličine 6.53'', Flex OLED Horizon Displejom 18,4:9 rezolucije 2400x1176 sa boljim bojama i kontrastom, anti blue light opcijom i filmskim bojama. Bit će opremljen i sa baterijom od 4500mAh.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Zub na prednjoj strani ekrana na kojoj se nalaze dvije kamere, senzor pokreta te senzor za svjetlost puno je manji nego kod drugih uređaja koji su nedavno predstavljeni.

Na uređaju ne postoje dugmadi sa strane s obzirom da su pokrivene displejom, a sve se svelo na dodire ekrana na određenim mjestima gdje se uređaj smanjuje, zaključava ili fotografiše. Dolazi u crnoj, Space Silver, Cosmic Purple, Emerald Green te Vegan Leather Orange te Forest Green boji.

Huawei Mate 30 dolazi s većim ekranom veličine 6.62'' Rigid OLED omjera 19,5:9 rezolucije 2340x1080 sa sličnim karakteristima ekrana kao i Pro verzija.

Oba uređaja dolaze sa žičnim supercharge 40W punjenjem baterije te bežičnim punjenjem od 27W što je najbrža tehnologija punjenja mobilnog telefona na svijetu.

"Huawei Mate 20 je bio prvi uređaj koji je mogao puniti i druge uređaje. Sada smo s ovim uređajem omogućili tri puta brže punjenje drugih uređaja", kazao je Yu te dodatno promovisao uređaje za punjenje Huawei uređaja u autu, na putu ili u kući.

Rethink Photography i VideographyPomjeranje granica fotografije i videa predstavljeno je na današnjem predstavljanju u kojem je Yu predstavio sve mogućnosti Mate serije uređaja koja s opravdanjem predstavlja revoluciju u mobilnoj fotografiji.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


"Danas predstavljamo superosjetljivu kameru u saradnju s našim partnerom Leicom. U Mate 30 uređaju imamo 16MPx ultraširoku kameru, Supersensing široku kameru od 40 MPx te treću telephoto od 8 megapixela kao i laser fokus. ISO osjetljivost ide do 204800 što omogućava odlične fotografije u noćnim uvjetima", kazao je Yu te dodao da Mate 30 dolazi i sa 45x zoomom te supermacro opcijom fotografisanja od samo 2,5 cm što nije moguće ni za ljudsko oko.

Mate 30 Pro dolazi sa kamerom koja je unaprijeđena za filmska i profesionalna snimanja fotografija. Opremljen je s 40MPx ultraširokom kamerom, 40MPx supersensing širokom kamerom, telephoto kamerom od 8MPx te kamerom za 3D dubinu fotograifja. Opremljen je s RYYB procesorima za obradu fotografije koji su daleko ispred konkurencije. ISO osjetljivost ide do 409600, sa zoomom od 45x, pro-bookeh opcijom i sistemom za stabilizaciju.

"Kako da zamijenimo današnje velike kamere? S Mate 30 Pro uređajem koji je prvi smartphone sa 40MPx Cine Kamerom", kazao je Yu.

Dodao je da je Mate 30 Pro telefon prvi na svijetu koji snima 4K video s 60 frejmova u sekundi s ISO osjetljivošću videa do 51200 te ultra sporim videom do 7.680 frejmova u sekundi. Timelapse snima sa 4K HDR plus, omogućuje bookeh u realnom vremenu te radi na principu DUAL OIS i AIS stabilizacije kamere.


U poređenju s drugim urešajima koji snimaju 960 frejmova u sekundi, Huawei Mate 30 Pro kamera snima do 7.680 frejmova u sekundi.

Na ekranu je smješten i senzor za otisak prsta za otključavanje, a Yu je danas naglasio i to da je Huawei posebnu važnost dao sigurnosti podataka koje se unose u uređaj i plasiraju na internet aludirajući da je to samo pravo korisnika.

U sklopu današnjeg dođaja predstavljen je i EMUI10 interfejs Huaweija sa Huawei trgovinom za aplikacije, pametni satovi Huawei Watch GT2 sa Kirin A1 procesorom, te brojne druge mogućnosti Huawei uređaja koji olakšavaju svakodnevnicu korištenja tehnoloških uređaja kao što je HiCar opcija koja omogućava povezivanje mobilnog telefona s telefonom te upravljanje klimom, navigacijomi, audio sistemom.

Jan Becker, CEO Porsche dizajna, danas je javnosti predstavio i Porsche dizajn Huawei Mate 30 RS uređaja.


"Ne možemo da vjerujemo koliko su uređaja izdali u toliko kratkom vremenu. Sjećam se kada smo prvi put ušli u igru. Tada nismo ni znali da će naša saradnja biti ovakva kakva je danas", kazao je Becker.

Huawei Vision"Mnogi bi rekli da je ovo televizor, veliki touchscreen, ali mi ga zovemo Huawei Vision", kazao je Yu predstavljajući prvi Huawei televizor s kojim se, kako kaže, može pričati i koji je uvijek u stand-by modu.

Opremljen je s 4K Quantum Dot displejom, s AI kamerom koja omogućava interakciju s korisnicima, ali i sa 5.1 sistemom zvuka koji omogućava pravi doživljaj kina u kući.

Cijene Mate 30 uređaja (8GB RAM i 128 GB memorije) iznosit će 799 eura, Mate 30 Pro (8 GB RAM i 256 GB memorije) iznosit će 1099 eura, Mate 30 Pro 5G 1.199 eura te Mate 30 RS Porsche design (12 GB RAM i 512 GB memorije) po cijeni od 2095 eura.

Yu je današnju prezentaciju završio bez zvaničnog stava oko Google aplikacija, ali je akcenat stavio na Huawei App Gallery koja predstavlja Huawei trgovinu aplikacija.
Prijavi grešku


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...