Klimatske promjene
4

Prvi plutajući grad spašava Maldive od rastućeg nivoa mora

D. B.
Umjesto "klimatskih izbjeglica" Maldivi mogu postati "klimatski inovatori" tako što će koristiti inženjering kako bi ostali iznad površine mora.

U vrijeme suočavanja s klimatskim promjenama Maldivi dobijaju prvi istinski plutajući grad pod nazivom Maldives Floating CIty (MFC).

Vlada Maldiva, otočke republike u sjevernom Indijskom oekanu koja ima najmanje terena od bilo koje zemlje svijeta, otkrila je planove za MFC prošlog mjeseca. Ovo su izuzetno važne vijesti za Maldive jer će odgovoriti na klimatske promjene i porast nivoa mora.

Kada se pogleda ukupna slika, Maldivima se trenutno ne piše dobro. Neka istraživanja predviđaju da bi slični otoci mogli postati nenaseljivi do 2050. godine te su sigurni da će Maldivi biti među prvima koji će nestati ispod rastućeg nivoa mora.

Plutajući grad je dizajnirala nizozemska kompanija Dutch Docklands, a bit će napravljen u laguni u seriji šestougaonih redova lavirinta koji će mu dati izgled koralja.

Grad će ponuditi hiljade objekata, a cijena za 92,9 kvadratnih metara će iznositi najmanje 250.000 dolara. Plutajući sistem redova će biti spojeni s prstenom otoka koji će formirati bazu i stabilizirati zidove.

Plutajući kompleks će uključivati domove, prodavnice, bolnice, škole, centre za rekreaciju i javne prostore, a izgradnja će početi 2022. godine.