{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pčele ne posjećuju dva puta isti cvijet

A
23.3.2013. u 16:57
24
7
Pčele ne posjećuju dva puta isti cvijet
24
Pčele ne posjećuju dva puta isti cvijet
Pčele se ne vraćaju na već posjećeni cvijet, zašto su zaslužni elektronski senzori u njihovim tijelima, rezultati su naučnog istraživanja provedenog na Univerzitetu Bristol.
Sekretar Fakulteta prirodnih nauka Muge Kanay izjavio je za agenciju Anadolija da jedna pčela mora sakupiti polen sa preko dva miliona cvjetova za proizvodnju pola kilograma meda.

On je dodao da pčele tom prilikom ulažu mnogo truda, ali da nijednom dva puta ne posjete isti cvijet.

To je zainteresovalo naučnike sa britanskog Univerziteta Bristol, pa su proveli istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Nature“.

Prema tom istraživanju, pčele u ovoj selekciji koriste posebnu tehnologiju. Tačnije, navodi Kanay, uz pomoć elektronskih senzora koje posjeduju u tijelu, akoji očituju i bilježe ranije posjete, nikada dva puta ne posjećuju isti cvijet.

On je pojasnio da pčele prilikom lepršanja krilima proizvode elektricitet što uzrokuje magnetno polje ispod krila, što privlači čestice polena.

Kanay je pojasnio da uz taj električni kontakt ostaje trag na cvijetu, tačnije cvijet bude zatvoren elektronskim poljem.

"Na taj način pčele otkrivaju jesu li su već bile na tom cvijetu. Tako pčele štede energiju i vrijeme. Ranije je dokazano da elektronske senzore posjeduju psi i ribe, a sada je prvi put zabilježeno da ga posjeduju i pčele“, dodao je Kanay.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: