Ubrzano topljenje
49

Ovo se do sad nikad nije desilo na Antarktici: Toplotni val otopio petinu otoka u 9 dana

DP
Foto: EarthObservatory.nasa.gov
Foto: EarthObservatory.nasa.gov
Devetodnevni toplotni val pogodio je sjeverni vrh Antarktike ovog mjeseca. Na najhladnijem kontinentu na Zemlji stvorili su se uvjeti koji potiču ubrzano topljenje leda.

Nove fotografije koje je objavila NASA otkrivaju da se u tom razdoblju petina snijega otopila na otoku Eagle, koji se nalazi u okviru Antarktičkog poluotoka, piše CNN.

Fotografije prikazuju otok prije i poslije toplotnog vala koji ga je pogodio, pa su sad velike površne zemlje vidljive, a otapanje leda stvorilo je i vodena jezera.

Na Antarktici je ovog mjeseca zabilježena i rekordna temperatura od 18,2 stepeni celzija, a u četiri sedmice otopilo se čak 10 centimetara snijega na otoku Eagle, što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

"Nisam nikad vidio da se jezera tako brzo kreiraju na Antarktici. To se moglo vidjeti na Aljasci i na Grenlandu, ali nije uobičajena pojava na Antarktici", kaže Mauri Pelto, geolog s Nichols Collegea u Massachusettsu.

Velika količina vode s Antarktičkog poluotoka slila se u ocean, a toplinski valovi su prošlog ljeta najviše doprinijeli otapanju leda i povećanju nivoa mora.

Savršeni uvjeti za toplotni val

Naglo otapanje leda, čak i tokom ljeta, veoma je rijetko na Antarktici, koja je najhladnije mjesto na Zemlji.

Devetodnevni toplotni val je posljedica konstantno visokih temperatura, koje do 21. stoljeća nisu zabilježene na ovom kontinentu i nastao je kao posljedica globalnog rasta temperatura.

Ovog mjeseca visoki pritisak iznad rta Horn, koji se nalazi u čileanskom arhipelagu Ognjena zemlja, omogućio je da se topli zrak nagomila i kreće. Sjeveroistok Antarktičkog poluotoka najčešće je zaštićen od visokih temperatura zbog jakih vjetrova koji tamo pušu, ali su oni sada bili neuobičajeno slabi i nisu mogli zaustaviti proboj toplog zraka.

Ledene kape Antarktike već se tope velikom brzinom zbog topline koja je zarobljena u atmosferi zbog zagađenja štetnim plinovima. Podizanje nivoa mora ugrožava milione ljudi koje žive u priobalju, a Antarktika sadrži dovoljno leda da podigne nivo okeana za gotovo 61 metar, prema procjenama Svjetske meteorološke organizacije.