{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otporna na požare i zemljotrese: Kinezi za tri sata napravili luksuznu vilu

23.7.2015. u 19:52
91
46
Otporna na požare i zemljotrese: Kinezi za tri sata napravili luksuznu vilu
91
Otporna na požare i zemljotrese: Kinezi za tri sata napravili luksuznu vilu
Kompanija ZhuoDa je za manje od pola radnog vremena sklopila dvospratnu vilu od šest prefabrikovanih kocki dobijenih tehnologijom 3D printanja.
Kuća je sklapana po principu LEGO kocki. Prefabrikovani elementi stigli su na gradilište i tamo su velikom brzinom sklopljeni. Ipak, što je brzo, u ovom slučaju, istovremeno je i kvalitetno. Naime, kuća je zahvaljujući materijalima koji se koriste pri 3D printanju otporna na požare, a pritom može da podnese i zemljotres jačine do 9 stepeni.

Ovako brza gradnja bila je moguća zahvaljujući činjenici da je više od 90 posto konstrukcije bilo gotovo prije nego što je stigla na gradilište. Ovakav efikasan proces znatno štedi vrijeme pa su se samim tim smanjili i troškovi izgradnje na 2,5 do 4 hiljade juana, što je 400-480 dolara po kvadratnom metru.

3D štampačima potrebno je samo deset dana da urade cijelu kuću, dok je za zidanje vile ovih dimenzija tradicionalnim metodama potrebno obično oko šest meseci.

Kuća je sposobna da podnese jake zemljotrese zato što je rađena od modula, svaki s težinom od po 100 kilograma po kvadratnom metru, koji svaki za sebe nezavisno nosi teret. Opterećenje se prenosi na čeličnu konstrukciju koja jedina nije rađena 3D štampom.

Da se radi o veoma kvalitetnoj gradnji govori i podatak da ova kuća može trajati i do 150 godina.

Istog dana građanima je bio omogućen pristup kući kako bi se sami mogli uvjeriti u kvalitet izgradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: