Za spašavanje
22

Otkriveni veliki tajni prolazi ispod Liverpoola

Klix.ba
Britanski istraživači ostali su zapanjeni kada su pronašli velike tajne prolaze ispod Liverpoola koje je izgradio duhanski tajkun iz Viktorijanskog doba Joseph Williamson.

On je u periodu od 1810. do 1840. godine zaposlio stotine muškaraca da naprave ogromne prolaze ispod dijela grada Edge Hill. Otkriveni su tek ove sedmice, 10 godina nakon što je pronađen Veliki tunel - najveća komora koju je izgradio ekscentrični biznismen.

Njegova svrha je ostala nepoznata, ali biografi špekuliraju da se ovaj ekscentrični vjernik pripremao za veliku katastrofu. Druga teorija je da je želio dati posao lokalnim muškarcima tokom perioda recesije i nedostatka poslova. Projekat je trajao 30 godina.

Bio je bogat i stanovnici Edge Hilla su ga zvali kraljem zbog dobrotvornog rada. Ali, bio je poznati i po čudnim naredbama. Radnicima je znao reći da kopaju na jednom mjestu, a zatim da ga zatrpaju. Tražio je da prave betonske lukove, a potom da ih ruše.

Tuneli i prolazi se nalaze na dubini od pet metara. Ulazak je bio omogućen samo ljudima kojima je ovaj ekscentrik vjerovao.