Nakon 111 godina
76

Ogrlica sa zubom megalodona pronađena u olupini Titanica

D. B.
Legendarni brod Titanic ponudio je još jedno iznenađenje entuzijastima.

Titanic je bio britanski putnički brod koji je potonuo 15. aprila 1912. godine u Atlantskom okeanu nakon što je udario u ledeni brijeg na svom prvom putovanju iz Southamptona u New York City. Na brodu je bilo više od 2.200 putnika i članova posade, a prilikom sudara je nastala ogromna pukotina koja je propustila vodu u prednje odjeljke. Kako je pramac tonuo, tako je voda ulazila u odjeljke i na kraju dovela do potonuća broda za samo 2 sata i 40 minuta.

O ovom incidentu su napisani brojni članci, a nastali su brojni snimci i filmovi, tako da se čini da se više nema šta dodati. Međutim, nakon 111 godina od tragedije je firma Magellan u olupini slavnog broda otkrila ogrlicu sa zubom megalodona te je objavila snimak. Iako nije potpuno jasno kako je nakit izgledao, ipak se čini da je vjerovatno riječ o ogrlici.

Magellan je obavio novo digitalno skeniranje najpoznatije olupine broda na svijetu te napravio digitalnu mapu Titanica koji leži na dubini od 3.800 metara u Atlantiku.

"Ovo nam pruža unikatan 3D pogled na cijeli brod, koji izgleda kao da je voda isušena. Nadamo se da ćemo na ovaj način saznati šta se tačno dogodilo brodu koji je potonuo 1912. godine", saopćeno je iz Magellana.

Kada će digitalna mapa biti dostupna javnosti i koje će tajne otkriti, zasad nije poznato.. Također, nije poznato ni da li je upravo digitalno skeniranje pomoglo istraživačima da uoče ogrlicu.

Bilo kako bilo, lijepo je vidjeti da nas ono što se dogodilo prije više od jednog stoljeća i dalje može iznenaditi i donijeti nove informacije.