Odakle dolazi misteriozni radiosignal iz dalekog svemira koji pogađa Zemlju svakih 16 dana

Odakle dolazi misteriozni radiosignal iz dalekog svemira koji pogađa Zemlju svakih 16 dana
21
D
DP
11.2.2020. u 21:01
39
komentara
21

dijeljenja
Odakle dolazi misteriozni radiosignal iz dalekog svemira koji pogađa Zemlju svakih 16 dana Ilustracija: Shutterstock
Brzi radiosignali jedna su od najmisterioznijih anomalija u svemiru, jer se mnogima od njih ne zna porijeklo.
Pokušavaju li izvanzemaljci uspostaviti kontakt ili je izvor ovih signala nešto drugo? Naučnici su došli do novih zaključaka u vezi s neobičnim ponašanjem svemirske pojave.

Prema podacima do kojih je došlo novo istraživanje, signali koji su do Zemlje dolazili svakih 16 dana stižu nam iz galaksije koja je udaljena od nas 500 miliona svjetlosnih godina, pišu Fox News.

Poznati pod nazivom FRB 180916.J0158+65, ovi signali stižu u naletima radiovalova tokom četiri dana, pa se ne javljaju narednih 12 dana, a onda se ovaj ciklus ponavlja. Inicijalnih 28 uzoraka promatrano je od septembra 2018. do oktobra 2019. godine i tada je ustanovljeno da je ovo "prvo uočeno periodično javljanje bilo koje vrste radiosignala".

"Lokacija koju smo ustanovili radikalno je drugačija od prethodno lociranog izvora ovih radiovalova, a drugačija je i od svih prethodno proučavanih radiovalova. Razlike iz ponavljajućih i neponavljajućih brzih radiovalova su manje jasne, ali mi smatramo da njihova pojava nije u vezi s određenim tipom galaksije ili okruženjem. Može biti da se brzi radiovalovi stvaraju na velikom broju lokacija u univerzumu i da su im samo potrebni određeni uvjeti kako bi bili uočeni", kaže Kenzie Nimmo, student poslijediplomskih studija sa Univerziteta u Amsterdamu.

Praćenje ovih valova dovelo je naučnike do galaksije poznate pod nazivom SDSS J015800.28+654253.0, iz koje je, bez obzira na veliku udaljenost od Zemlje, uočen najbliži dotok radiovalova.

Moguće je da ovi radio signali orbitiraju oko zbijenog objekta, kao što je crna rupa, što dovodi do ponavljanja uzorka, ističu naučnici u studiji. Osim toga, moguće je i da oni dolaze iz binarnog zvjezdanog sustava, ali je potrebno još istraživanja kako bi se precizno utvrdio njihov izvor.

Nije poznato koliko su česti brzi radiosignali i zbog čega se neki od njih ponavljaju, a neki ne. Osim toga, većini nije poznato porijeklo. Neki istraživači su špekulirali o tome da oni dolaze od izvanzemaljske civilizacije, ali drugi, uključujući i SETI (Institut za potragu za izvanzemaljskim oblicima života) stručnjake, istaknuli su da ovo objašnjenje "i nema nekog smisla".

Oni dolaze iz svih kutaka svemira i "ideja o kooperativnom ponašanju izvanzemaljaca nije održiva, s obzirom da je čak i za jednosmjernu komunikaciju potrebno nekoliko milijardi godina", piše u službenom saopćenju SETI-ja.

Radiovalovi su prvi put uočeni 2007. godine i relativno su nova pojava za astronome, dok je njihovo porijeklo i dalje misterija. Onaj koji je u julu 2018. pogodio Zemlju imao je jačinu od skoro 200 MHz, što je najmanja do sada izmjerena snaga.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...