Novootkrivena vrsta bube nazvana po aktivistkinji Greti Thunberg

Novootkrivena vrsta bube nazvana po aktivistkinji Greti Thunberg
19
Dž. L.
26.10.2019. u 11:14
39
komentara
19

dijeljenja
Novootkrivena vrsta bube nazvana po aktivistkinji Greti Thunberg Foto: AFP
Novootkrivena vrsta buba dobila je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistkinji Greti Thunberg, piše BBC.
Buba Nelloptodes gretae duga je manje od jednog milimetra i nema krila ni oči. Međutim, insekt ima dva duga roga poput dugih antena.

Naučnik Michael Darby rekao je da je ovo ime odabrao jer ga je "neizmjerno impresionirala" ekološka kampanja švedske tinejdžerke.

Bubu Nelloptodes prvi put pronašao je William Block, šezdesetih godina prošlog stoljeća u Keniji. On je svoje uzorke malene bube poklonio Prirodno historijskom muzeju u Londonu 1978. godine. Primjerak bube nalazi se u jednoj od muzejskih zbirki.

Darby je dugo proučavao ovu zbirku kada je naišao na do tada neotkrivene i bezimene vrste. Jednoj od njih potom je odlučio dati ime po Greti.

Ovim imenovanjem bube, Darby priča kako je "želio odati svoje priznanje Gretinom izvanrednom doprinosu u podizanju svijesti o ekološkim problemima".

Doktor Max Barclay, stariji kustos muzeja zadužen za bube, rekao je da je ime prikladno jer se često neotkrivene vrste izgube prije nego im naučnici daju ime.

"Prikladno je imenovati jedno od bića po nekome ko se toliko trudio da brani prirodni svijet i zaštiti ranjive vrste", dodao je Barclay.

Greta nije prva osoba po kojoj je neka životinjska vrsta dobila ime, a na spisku su i Bob Marley, Beyonce, Donald Trump...
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...