Pravljen 20 godina
0

Novi rival GPS-u: Kina kompletirala vlastiti navigacijski satelitski sistem Beidou

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je lansirala posljednji satelitet u svojoj navigacijskoj mreži Beidou, čime je kompletirala novog rivala GPS-u te učvrstila svoje mjesto u elitnoj grupi zemalja koje se mogu pohvaliti vlastitim globalnim navigacijskim satelitskim sistemima (GNSS).

Do danas postoje samo četiri glavne GNSS mreže - američka GPS, ruska GLONASS, evropska Galileo, te sada i kineski Beidou. Indija i Japan upravljaju manjim sistemima.

Većina ljudi je upoznata s GPS-om koji se koristi gotovo za sve, od osobne navigacije na vašem pametnom telefonu do praćenja aviona i brodova širom svijeta, piše CNN.

Beidou je alternativni sistem u Kini. Ime je dobio po kineskoj riječi za sazviježđe Big Dipper, a trebale su gotovo dvije decenije da bude kompletiran.

U komentaru objavljenom u listu People Komunistička stranka Kine opisala je Beidou kao mrežu koja pripada cijelom svijetu i čovječanstvu.

Kina se nada da bi Beidou mogao biti globalni konkurent GPS-u, ali američka opcija mreže i dalje ima "apsolutni tržišni udio", rekao je Song Zhongping, kineski vojni stručnjak.

Stručnjaci navode da je pritisak Kine na novu navigacijsku mrežu prouzrokovan velikom željom ove zemlje za smanjenjem ovisnosti o američkom GPS-u, posebno u kineskim oružanim snagama.

Postoji nekoliko prednosti za zemlju da ima vlastitu GNSS mrežu. Ipak, nema ničega toliko jedinstvenog u mreži Beidou, tvrdi Andrew Dempster, direktor australijskog Centra za istraživanje svemira.

"Jednostavno je stvar prestiža i toga da Kinezi samo žele reći da imaju svoju mrežu. To je ista stvar kao i odlazak na Mjesec i postavljanja zastave na njemu", kazao je Dempster.