Novi dron američke vojske izgleda poput letjelica iz video igara

Klix.ba
10.3.2019. u 21:37
40
42
Novi dron američke vojske izgleda poput letjelica iz video igara
40
Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država uspješno su testirale novi napredni dron ili avionski pogon naziva XQ58-A Valkyrie, a koji bi jednog dana mogao pratiti borbene avione na misijama.
Koncept ove letjelice donekle je nalik nečemu što smo mogli vidjeti u video igrama, piše Verge. Letjelica se može koristiti uz pilota ili kao oružje koje apsorbuje neprijateljsku vatru.

XQ58-A Valkyrie zajedno su razvili stručnjaci američke Laboratorije za istraživanje zrakoplovstva i Kratos bespilotnih zračnih sistema kao relativno jeftinu platformu koja se može koristiti za ratovanje ili nadzor bojnog polja, a pri tome je može kontrolisati pilot ili sama sebe.

Ova letjelica sposobna je nositi malu količinu bombi i može koristiti konvencionalnu pistu ili biti lansirana putem rakete. Valkyrie ima domet nešto veći od 4.000 kilometara, a može letjeti brzinom većom od 1.000 kilometara na sat.

Prototip XQ58-A Valkyrie obavio je svoj testni let 5. marta ove godine u zračnom prostoru Arizone. Iz američke vojske kažu kako se letjelica ponašala upravo onako kako su i očekivali te da je uspješno letjela 76 minuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: