Nauka
3

Zlata vrijedan: Snimljen posljednji živući jaguar na teritoriji SAD-a

Klix.ba
Jedini poznati jaguar koji obitava na teritoriji SAD-a snimljen je slučajno pomoću špijunske kamere postavljene u šumi planine Santa Rita.

Video koji traje svega 41 sekundu prikazuje rezultat potrage koja je trajala skoro tri godine, a koju su sprovodile organizacije Conservation CATalyst i Centar za biološki diverzitet. Mjesto za postavljanje kamere određeno pomoću posebno obučenih pasa koji su nanjušili prisustvo mužjaka jaguara.

Susret se desio na oko 40 kilometara od grada Tucson u američkoj saveznoj državi Arizoni. Mužjak je dobio ime El Jefe, što na španskom jeziku znači Šef.

Naučnici pretpostavljaju da je on posljednji živući primjerak vrste na teritoriji SAD-a od kada je jaguar Macho B humano eutaniziran 2009. godine. Prema pisanju National Geographica, najbliža poznata lokacija parenja jaguara nalazi se u 200 kilometara udaljenoj Sonori na teritoriji Meksika.

El Jefe je u posljednje tri godine detektovan više od 100 puta, što znači da je šuma planine Santa Rita postala njegov dom. Biolog Chris Bugbee smatra kako je El Jefeov boravak na ovom području izuzetno važan.

Iako je pojava jaguara odlična vijest, mnogi smatraju da će ovo područje pripadnici njegove vrste uskoro izbjegavati zbog negativnog utjecaja rudnika bakra Rosemont.