Zbog solarnih vjetrova
0

Život sa Venere doputovao na Zemlju?

Sarajevo-x.com
Život sa Venere na našu planetu Zemlju, koja je geološki veoma slična ovoj planeti, mogli su donijeti snažni solarni vjetrovi, tvrde naučnici.
  1. godine na Veneru je lansirana letjelica koja orbitira oko planete i proučava njenu atmosferu kako bi naučnicima pomogla da objasne zašto se ova planeta, jako slična Zemlji u masi, veličini i kompoziciji, razvila u drastično suprotnom pravcu u posljednjih 4.6 milijardi godina.

Nedavno istraživanje razmatralo je i mogućnost postojanja mikroorganizama u atmosferi Venere usprkos ekstremnim temperaturama kojima je izložena planeta.

Sada dvojica naučnika, prof. Chandra Wickramasinghe i dr. Janaki Wickramasinghe, tvrde da su mikrobi sa Venere mogli doputovati na Zemlju zahvaljujući jakim solarnim vjetrovima.

Oblaci koji okružuju Veneru sadrže hemikalije koje su povezane sa prisustvom mikroorganizama i u odgovarajućim okolnostima, ti mikrobi koji se nalaze visoko u atmosferi Venere mogli su doputovati u Zemljinu atmosferu za samo nekoliko dana ili sedmica, tvrde naučnici. Jedan od potrebnih uslova da se to dogodi jeste i da se Zemlja i Venera nalaze u istoj ravni, što se zadnji put dogodilo 2004. godine, a ponovit će se opet 2012. godine.

Neki naučnici su naravno skeptični na ove izjave, tvrdeći kako je vjerovatnoća da se nešto tako desi veoma mala, što zbog ekstremnih vremenskih uslova kojima je Venera izložena, što zbog male vjerovatnoće da bi se ti mikrobi mogli prenijeti u Zemljinu atmosferu solarnim vjetrovima.