{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Život na Zemlji će nestati za milijardu godina

2.7.2013. u 09:34
51
24
Život na Zemlji će nestati za milijardu godina
51
Život na Zemlji će nestati za milijardu godina
Sve životinje i biljke će nestati sa Zemlje u narednih milijardu godina, pokazala je nova studija.
Ironično, nestanak će se dogoditi kao rezultat premalo, a ne previše, ugljendioksida u atmosferi.
Trenutno stručnjaci pokušavaju pronaći načine za smanjenje nivoa stakleničkih plinova, kako bi prevenirali globalno zatopljenje.

Rastom Sunca rastu i temperature, a time i isparavanja te hemijske reakcije, što će ukupno rezultirati smanjenjem količine ugljendioksida. Za manje od milijardu godina bit će ga tako malo da biljke neće moći preživjeti, kažu naučnici. Kada se to dogodi, život kakav poznajemo na Zemlji će prestati postojati. Uz gubitak biljaka izumrijet će i životinje biljojedi, a potom i životinje mesojedi.

Na kraju će ostati samo mikrobi, ali je čak i budućnost većine njih neizvjesna. Okeani će presušiti, te će opstati samo najotpornije bube.

"Krajnja budućnost Zemlje će biti vrlo neprijateljski raspoložena prema životu kakav poznajemo. Preživjeli organizmi morat će se nositi s izuzetno visokim temperaturama i intenzivnim ultraljubičastim zračenjem", rekao je Jack O'Malley-James, astrobiolog sa Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, piše Daily Mail.

Predviđanja se temelje na kompjuterskoj simulaciji dugoročnih utjecaja Sunca na Zemlju, a dobijeni rezultati sugerišu da će čovječanstvo morati tražiti drugo mjesto za život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: