23 godine nakon eksplozije
0

Živi svijet Černobila i dalje ugrožen radijacijom

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od dvije decenije nakon najveće tehničke katastrofe u historiji čovječanstva radijacija i dalje uzrokuje smanjen broj insekata i pauka u području nekadašnjeg ukrajinskog grada Černobila.

Istraživači su utvrdili da u zoni koja okružuje Černobil i dalje postoje jaki pokazatelji opadanja broja insekata koji su povezani sa kontaminacijom. Ekspertni tim je utvrdio da su njome obuhvaćeni bumbari, leptiri, skakavci, vilini konjici i pauci, javio je BBC.

Izvještaj ovog tima objavljen je u magazinu Biology Letters.

Profesor Timothy Mousseau sa Univerziteta u Južnoj Karolini i doktor Anders Moller sa pariškog univerziteta zajedno su radili na projektu i došli do saznanja da radijacija ne utječe negativno samo na ptičju populaciju.

Prostor koji istražuju više od deset godina nalazi se u zoni evakuiranoj nakon eksplozije reaktora u nuklearnoj elektrani 26. aprila 1986. godine.

"Istraživali smo presjeke kontaminiranih područja u Černobilu, zaraženog zemljišta u Bjelorusiji i područjima koja nisu kontaminirana. Pronašli smo da se sa povećanom kontaminacijom smanjuje broj ovih organizama", objašnjava Mousseau i dodaje kako su ove tehnike prebrojavanja organizama veoma osjetljive.

Neki naučnici smatraju da je manjak ljudskih aktivnosti u ovim zonama zapravo pogodan za razvoj divljine. Sergi Gashchak, istraživač iz Černobil centra u Ukrajini, objasnio je da je već deset godina nakon eksplozije radijacija veoma smanjena, te da život tamo zaista cvjeta zbog smanjenog utjecaja ljudskog faktora.