{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Živi svijet Černobila i dalje ugrožen radijacijom

S
18.3.2009. u 13:18
0
6
Živi svijet Černobila i dalje ugrožen radijacijom
0
Živi svijet Černobila  i dalje ugrožen radijacijom
Foto: Reuters
Više od dvije decenije nakon najveće tehničke katastrofe u historiji čovječanstva radijacija i dalje uzrokuje smanjen broj insekata i pauka u području nekadašnjeg ukrajinskog grada Černobila.
Istraživači su utvrdili da u zoni koja okružuje Černobil i dalje postoje jaki pokazatelji opadanja broja insekata koji su povezani sa kontaminacijom. Ekspertni tim je utvrdio da su njome obuhvaćeni bumbari, leptiri, skakavci, vilini konjici i pauci, javio je BBC.

Izvještaj ovog tima objavljen je u magazinu Biology Letters.

Profesor Timothy Mousseau sa Univerziteta u Južnoj Karolini i doktor Anders Moller sa pariškog univerziteta zajedno su radili na projektu i došli do saznanja da radijacija ne utječe negativno samo na ptičju populaciju.

Prostor koji istražuju više od deset godina nalazi se u zoni evakuiranoj nakon eksplozije reaktora u nuklearnoj elektrani 26. aprila 1986. godine.

"Istraživali smo presjeke kontaminiranih područja u Černobilu, zaraženog zemljišta u Bjelorusiji i područjima koja nisu kontaminirana. Pronašli smo da se sa povećanom kontaminacijom smanjuje broj ovih organizama", objašnjava Mousseau i dodaje kako su ove tehnike prebrojavanja organizama veoma osjetljive.

Neki naučnici smatraju da je manjak ljudskih aktivnosti u ovim zonama zapravo pogodan za razvoj divljine. Sergi Gashchak, istraživač iz Černobil centra u Ukrajini, objasnio je da je već deset godina nakon eksplozije radijacija veoma smanjena, te da život tamo zaista cvjeta zbog smanjenog utjecaja ljudskog faktora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: