Nauka
0

Zimsko računanje vremena može biti ubitačno

Sarajevo-x.com
Dvojica stručnjaka sa Univerziteta Pittsburg, Paul Fischbeck i David Gerard predstavili su u Washingtonu novu teoriju koja govori da su ljudi koji se šetaju u noći kada počinje zimsko računanje vremena podložniji smrti u saobraćajnim nezgodama nego u noćima kada to nije slučaj.

Istraživači su izračunali da se u noćima kada se pomjera sat u prosjeku zabilježi oko 37 smrti uslovljenih saobraćajnim nesrećama više, nego u noćima kada se sat ne pomjera.

Stručnjaci ovaj slučaj vežu uz činjenicu da kada nastupi zimsko računanje vremena mrak brže padne te da je ljudima potrebno više vremena da se priviknu na novonastalu situaciju i da zbog toga dolazi do većeg broja udesa i nesreća u kojima najčešće stradaju pješaci.

"Ne radi se samo o ranijem zamračenju već i adaptaciji na novo vrijeme koja je osnovni uzrok nesreća. Rizik od nesreće povećan je za tri puta stoga preporučujemo nošenje baterije“, objasnio je za AP Paul Fischenbeck.

No, kada uslijedi ljetno računanje vremena, broj stradalih pješaka, prema tvrdnjama stručnjaka i na osnovu analiza koje su uradili, smanjuje se za 78%.

Vezani članci