Nauka
0

Zijevanjem štitimo mozak od pregrijavanja

Sarajevo-x.com
Kada vidite nekoga kako zijeva, vaš instinktivni odgovor je da zijevnete i vi. Međutim, to ne znači da se tako borite protiv pospanosti, već je to alarm koji vam drugi šalju kako bi zaštitili vaš mozak od pregrijavanja. Tako bar tvrde naučnici.

Američki naučnici proveli su eksperiment na grupi studenata na Univerzitetu u Albanyju kako bi konačno otkrili razlog "zaraznog zijevanja". Grupa studenata gledala je videosnimak drugih ljudi koji zijevaju. Jedna polovica studenata zamoljena je da diše kroz nos, a druga grupa na usta. Oni koji su disali na usta instinktivno su počeli zijevati, dok oni koji su disali kroz nos nisu zijevali, jer se na taj način mozak "hladi".

U drugom eksperimentu studenti su dobili komad leda koji su držali na čelu. Niti jedan od učesnika eksperimenta nije zijevnuo.

Naučnici tvrde da su tim eksperimentom dokazali da je zijevanje zapravo mehanizam za hlađenje mozga. Tokom dana naš mozak se zagrijava kako troši skoro trećinu kalorija koje dnevno konzumiramo. Kako bi bolje funkcionisao, našem mozgu je potrebno da se povremeno ohladi. Tako kada osoba počne zijevati, ona u mozak dovodi "hladnu" krv i sprječava pregrijavanje.