Istraživanja
0

Žene preopterećene poslom traže utjehu u hrani

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Žene koje su preopterećene poslom imaju veće izglede potražiti utjehu u hrani, pokazalo je finsko istraživanje koje je proučavalo žene u dobi od 30 do 55 godina.

Istraživanjem je utvrđeno da su žene koje su se žalile na 'izgaranje' na poslu češće pribjegavale unošenju hrane kao metodi rješavanja stresa, a ne zadovoljavanja gladi, prenose mediji.

Štoviše, bile su sklonije nekontroliranom jedenju - osjećaju stalne gladi zbog koje se hrana ne prestaje jesti dok nije sva pojedena.

"One koje imaju osjećaj izgaranja na poslu izloženije su emotivnom prejedanju i nekontroliranom prejedanju te imaju poremećen mehanizam kojim bi se mogle postići promjene u takvom ponašanju", ističe Nina Nevanpera koja je vodila istraživanje.

"Preporučujemo da se izgaranje liječi prvo te da se tretira zajedno s poremećajem jedenja u okviru liječenja pretilosti".

Istraživanjem je obuhvaćeno 230 žena u dobi od 30 do 55 godina koje su bile dio kliničkog istraživanja kojim su proučavane njihove životne navike.

Utvrđeno je da je oko 22 posto imalo na početku istraživanja neke simptome istrošenosti na poslu i tokom jedne godine te žene nisu uspjele uvesti promjene u prehrani.

Ipak istraživanje nije pokazalo da izgaranje utječe na tjelesnu masu žena.

Polovica svih žena koje su se žalile na istrošenost na poslu imale su normalnu tjelesnu masu.

Uprkos tome, Nevanpera upozorava da izgaranje na poslu može biti rizik razvoja pretilosti u budućnosti.

"Posao prožima naš život", kaže Sherry Pagoto s Medicinskog fakulteta sveučilišta u Massachusettsu koja nije sudjelovala u istraživanju.

"Ljudi mogu imati posao koji ih čini nesretnima ili biti u braku koji ih čini nesretnima i jedenje postaje jedno od rijetkih zadovoljstava u njihovim životima", kaže Pagoto.