I naučno dokazano
0

Žene imaju istančanije čulo dodira

Sarajevo-x.com
Osobe koje imaju manje prste imaju bolji osjećaj za dodir, tvrdnje su naučnika koji su nedavno proveli studiju i objavili je u magazinu 'The Journal of Neuroscience'. Ovom studijom moguće je objasniti zašto žene imaju istančanije čulo dodira.

"Oduvijek se znalo da neki ljudi imaju istančanije čulo dodira, međutim razlog tome sve do sada nije bio poznat“, kazao je dr. Daniel Goldreich sa Univerziteta u Ontariju, dodajući kako je njihovo istraživanje dokazalo da osobe s manjim prstima imaju razvijeniji osjećaj za dodir.

U provedenoj studiji učestvovalo je 100 ispitanika koji su radili testove na osnovu kojih se procijenila njihova taktilna osjetljivost. Naime, istraživanje je pokazalo da osobe koje imaju kraće prste mogu osjetiti puno više podražaja.

Naučnici smatraju da su receptori dodira na maliim prstima gušće raspoređeni nego na velikim prstima i zbog toga osobe s manjim prstima imaju istančanije čulo dodira.

S obzirom da uglavnom žene imaju manje ruke, naučnici su ovo istraživanje 'prenijeli' na žene, odnosno kažu kako pripadnice nježnijeg spola imaju istančanije čulo dodira.