Istraživanje
0

Žene češće ostaju uz bolesne partnere

Sarajevo-x.com
Žene će prije ostati uz svog partnera ukoliko se on razboli, nego muškarci uz svoju odabranicu.

Istraživanje je uključilo 500 vjenčanih parova od kojih je jedan partner bolovao od teške bolesti, često neizlječive, poput tumora.

Iako stopa razvoda nije bila veća od prosjeka, primjećeno je da će muškarci češće napustiti svoje supruge ako se one razbole, piše Daily Telegraph.

U istraživanju je otkriveno da u 23 slučaja razvoda pacijenata koji imaju multiplu sklerozu, 22 su bila zbog toga što se žena razboljela, a samo jedan kad je kod muškarca utvrđena ova bolest.

Američko istraživanje je pokazalo i da u slučaju razvoda, od 23 pacijenta kojima je dijagnosticiran tumor na mozgu, 18 oboljelih su činile žene.

Dvadeset i jedan posto brakova propalo je zbog toga što se žena razboljela, dok je u slučaju kad se muškarac razboli zabilježeno svega tri posto razvoda.

Istraživači s Washington univerziteta u Seatleu zaključuju: "Neke studije pokazuju da su muškarci manje spremni preuzeti brigu u svojoj supruzi ukoliko joj je dijagnosticirana teška bolest."

Istraživanje je pokazalo i da pacijenti koji su prošli kroz razvod provedu duže vremena u bolnici, uzimaju više antidepresiva te često ne završe s liječničkim tretmanom.